Konferencija “OSVIJETLI. VJERUJ. DJELUJ.”

Po prvi put u Crnoj Gori urađena je sveobuhvatna studija o seksualnom nasilju, te je po prvi put i organizovana međunarodna konferencija na ovu temu. Cilj konferencije je bio da skrene pažnju javnosti  da seksualno nasilje postoji u Crnoj Gori, da ukaže na trenutno stanje, te donese konstruktivne predloge za bolje razumijevanje problematike seksualnog nasilja i efikasniji odgovor svih aktera u procesu pružanja pomoći i podrške. Na konferenciji su predstavljeni rezultati “Studije o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori”, koja sadrži analizu nivoa usklađenosti zakonodavstva, nacionalnih politika i strategija u Crnoj Gori sa evropskim standardima, kao i analizu stanja u praksi.

Sprječavanje seksualnog nasilja je odgovornost svih nas.

Konferencija je sadržala dva panela i to “Izazovi u primjeni evropskih standarda u suzbijanju seksualnog nasilja” i  “Mobilizacija javnosti u borbi protiv seksualnog nasilja”.

“Nasilnici su na slobodi i rade što ne treba i ne smije da radi. Kazne su male… Ja vjerujem da veće kazne mogu nešto da promijene ovako stajaćemo, pričaćemo još 20 godina”, kazala je Ljiljana Raičević, predsjednica Sigurne ženske kuće.

Čak 64 odsto žena doživjelo je seksualno nasilje od partnera, dok je svega 12 odsto prijavilo nasilinika.

“Žene ne prijavljuju zbog straha, stida, nepovjerenja u institucije. Zato su nam potrebni snažni zakoni i djelotvoran pravosudni sistem. Treba da se borimo na svim frontovima”, poručila je Plamena Halačeva iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

“Suzbijati nasilje nad ženama, a ako do nasilja dođe, efikasno reagovati da se žrtva adekvatno zaštiti, a prestupnika procesuirati i kazniti”, kazao je Dragan Pejanović, državni sekretar u MUP-u.

Konferencija “OSVIJETLI. VJERUJ. DJELUJ.” organizovana je sa partnerskim organizacijama SOS telefon Nikšić i NVO Prima u sklopu projekta “Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja” finansiranog od strane Evropske unije, a kofinansiranog od strane Ministarstva javne uprave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>