Konferencija povodom obilježavanja 20 godina postojanja Sigurne ženske kuće

Konferencija povodom obilježavanja 20 godina postojanja Sigurne ženske kuće održana je 18. decembra.

Konferencija i panel diskusija kojom smo obilježili jubilej održana je u Podgorici, hotel Ramada, sa početkom u 10 časova. Cilj konferencije je bio razmjena iskustava između nevladinih organizacija koje pružaju siguran smještaj ženama i djeci sa iskustvom nasilja i državnih institucija, te osvrt na ono što smo zajedno postigli od osnivanja Sigurne ženske kuće do sada, kao i šta je ono što možemo da promijenimo u svrhu suzbijanja nasilja i bolje zaštite žrtava u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori, organizacije koje se bave ženskim pravima bile su prve koje su ukazale na fenomen porodičnog nasilja, a njihov rad je započeo pokretanjem SOS telefona za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja 1996. godine. Nakon tri godine rada na SOS telefonu i prikupljanja i obrade statističkih podataka dobijenih na osnovu 2000 SOS poziva, koji su ukazivali da je svaka druga žena u Crnoj Gori primorana da napusti kuću, ukazala se jasna potreba za osnivanjem skloništa za žrtve porodičnog nasilja. Stoga je u decembru 1999. dotadašnja koordinatorka SOS telefona Ljiljana Raičević, osnovala prvo sklonište u Crnoj Gori, pod nazivom «Sigurna ženska kuća».

Podsjećamo da je naša vizija „Crna Gora bez skloništa“, pa nam je bilo izuzetno važno da napravimo retrospektivu koliko je do sada urađeno i da pošaljemo poruku javnosti da nastavljamo borbu za ispunjenje naše vizije, te postizanje nulte toleranicije na sve oblike nasilja nad ženama.

Konferencija je okupila predstavnike/ce nadležnih ministarstava i relevantnih institucija Glavnog Grada, medija, kao i predstavnice nevladinih organizacija iz Crne Gore i regiona koje vode skloništa za žene sa iskustvom nasilja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>