ISTRAŽIVANJE O ONLINE NASILJU NAD DJEVOJKAMA I ŽENAMA

Razvojem tehnologije pojavili su se i novi načini zloupotrebe iste, što je dovelo do pojave novih oblika nasilja nad djevojkama i ženama, zloupotrebom informaciono komunikacionih tehnologija i interneta. NVO „Sigurna ženska kuća“ iz Podgorice sporovela je istraživanje na temu – Online nasilja nad ženama i djevojkama.

Istraživanje je prezentovano u prostorijama EU Info Centra u Podgorici.

Rezultati su pokazali, da 79,6% ispitanica na teritoriji Podgorice vjeruje da je online nasilje nad djevojkama i ženama učestala pojava, dok skoro isti procenat njih 79,5% trvdri da online nasilje ima posledice kao i bilo koji drugi oblik nasilja.

Pored toga preko dvije trećine ispitanica vjeruje da se stepen online nasilja povećao u poslednje dvije godine, kao i da se online nasilje ne može zaustaviti ignorisanjem.

Brojke govore da je u zemljama EU prosječno jedna od deset žena bila žrtva nasilja putem interneta, a istraživanje pokazuje da je situacija slična i kod nas.

7% ispitanica trvrdi da su u više navrata doživjele online nasilja, dok 8,9% tvrdi da su online nasilje doživjele samo jednom.  Ukoliko ukupno posmatramo riječ je o 15,9%, odnosno svaka šesta ispitanica je priznala da je bila žrtva online nasilja. Pored toga 19% ispitanica tvrdi da poznaje žensku osobu koja je preživjela online nasilje.

Od ukupnog broja ispitanica koje su doživjele online nasilje 94,4% njih su doživjele uznemiravanje putem poruka i poziva, svaka treća ispitanica se požalila na nasilne komentare, dok je svaka četvrta doživjela prijetnje, uhođenje i proganjanje.

Najčešća komunikaciona sredstva putem kojih je online nasilje ostvareno su SMS poruke (57,1%), zatim putem telefonskih poziva i drušvene mreže Facebook.

 Kao najčešće posledice koje je online nasilje ostavilo više od polovine ispitanica navodi da se nije moglo skocentrisati na svakodnevne poslove, dok je jedna trećina njih doživjela značajne promjene raspoloženja, svaka treća je patila od napada pankije, anksioznosti, stresa, te poremećaje sna.

U Glavnom gradu još uvijek ne postoje adekvatni mehanizmi zaštite koji se prije svega odnose na  pravne oblike zaštite od online nasilja, što pokazuju i odgovori ispitanica koje su se u jako malom broju odlučile da nasilje prijave policiji. Od ukupnog broja isptanica koje su doživljele online nasilje samo 7,6% je nasilje prijavilo policiji, procesuirano je 3,9% slučajeva, a samo u dva slučaja je izrečena kazna počiniocu nasilja.

 Problem online nasilja nad ženama i djevojkama neophodno je prije svega osvijetliti i učiniti vidljlivim kako građanima/kama, tako i predstavnicima institucija nadležnih za kreiranje javnih politika. Smatramo da se nasilje putem informaciono-komunikacionih tehnologija treba podvesti pod novu vrstu nasilja nad ženama i djevojkama i tretirati ga kao takvo.

Istraživanje javnog mnjenja o zastupljenosti online nasilja i nasilja posredovanog komunikacionim tehnologijama nad djevojkama i ženama sprovela je agencija DeFacto na uzorku od 700 ispitanica, djevojaka i žena, reprezentativnom za Glavni grad Podgoricu, tokom juna mjeseca 2019. godine.

Istraživanje je dio projekta “Prekinimo vezu online nasilja”, koji se sprovodi u opštini Podgorica, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

Rezultate kompletnog istraživanja možete pogledati na linku: Online i nasilje posredovano komunikacionim tehnologijama nad djevojkama i ženama na teritoriji Podgorice – izvještaj SK (2)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>