“PREKINIMO VEZU ONLINE NASILJU”

NVO “Sigurna ženska kuća” počinje sa realizacijom projekta “Prekinimo vezu online nasilju” podržanog u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program ujedinjenih nacija za za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa Glavnim gradom Podgorica i opštinama Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

Problematika online nasilja nad ženama i djevojkama, još uvjek nije prepoznata kao segment nasilja kom su izložene žene i djevojke. Samim tim što se ne govori o online nasilju dovodi do toga da mnoge žene i djevojke trpe ovaj vid nasilja koje ugrožava njihov psihički integritet, a da ga ne prepoznaju kao takvo.

Projektom je predviđeno realizovanje aktivnosti koje su prepoznate kao osnova početka rada na temi online nasilja nad ženama i djevojkama. Prva aktivnost koja će biti sprovedena je unaprijeđivanje znanja zaposlenih tokom dvodnevne radionice, koju će voditi stručnjakinja iz regiona, usled nedostatka i nemogućnosti pronalaska iste u Glavnom gradu, kao ni na teritoriji Crne Gore. Tim Sigurne ženske kuće kontinuirano radi na unaprijeđivanju znanja i vještina, pa će edukacija dati prave alate zaposlenima da kvaliteno rade na temi online nasilja. Nakon toga aktivnost koju će Sigurna ženska kuća sprovesti u okviru projekta je angažovanje agencije koja će sprovesti kvantitativno omnibus istraživanje, metodom face to face, na reprezentativnom uzorku na teritoriji Glavnog grada, sa ciljem dobijanja reprezentativnih podataka o stavovima žena i djevojka o online nasilju nad ženama i djevojkama i to će biti prvi kvantitativni rezultati i na teritoriji Crne Gore.

Glavni dio projekta obuhvatiće kontinuirano sprovođenje kampanje podizanja javne svijesti i to: kreiranje edukativnih lifleta, izrada stikera, organizovanje 3 info kornera, promovisanje aktivnosti kampanje putem društvenih mreža, kao i kreiranjem promotivnog TV spota.

Opšti cilj ovog projekta jeste doprinos kvalitetnijim mehanizmima zaštite žena i djevojaka od online nasilja u Glavnom gradu.

Specifični cilj projekta jeste podizanje nivoa svijesti građana/ki o online nasilju nad ženama i djevojkama.  

Specifični cilj će se ostvariti realizacijom sljedećih rezultata:

– Unaprijeđenjem znanja zaposlenih u Sigurnoj ženskoj kući o online nasilju nad ženama i djevojkama;

– Sproveđenjem istraživanja na temu online nasilja nad djevojkama i ženama na teritoriji Glavnog grada na početku i na kraju projekta;

– Povećanjem informisanosti građana/ki Glavnog grada o online nasilju nad ženama i djevojkama.

Projekat se realizuje u periodu od 14. marta do 30. oktobra.

Projekat je podržan u iznosu od 11.985 .

Kontakt osoba – Nada Jelovac +382 67 287 581.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>