KREĆEMO SA KAMPANJOM “OSVIJETLIMO MRAK SEKSUALNOG NASILJA”

Krećemo sa kampanjom. Priča će se nastaviti ///

Sigurna ženska kuća zajedno sa partnerskim organizacijama SOS telefonom za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i NVO Prima sprovodi projekat “Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja” koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Ministartvo javne uprave. Cilj projekta je da doprinese uspostavljanju sveobuhvatnog sistema prevencije seksualnog nasilja i zaštite osoba koje su preživjele seksualno nasilje, između ostalog, kroz kampanju podizanja svijesti javnosti o problemu seksualnog nasilja nad djecom i ženama.

Prema podacima Savjeta Evrope 1 od 5 djece u Evropi ima iskustvo nekog od oblika seksualnog zlostavljanja, dok za Crnu Goru ne postoje podaci o broju djece pogođene ovim problemom. Seksualno nasilje nad djecom je još uvijek tabu tema u našoj zemlji, tema o kojoj svi ćute. Naše 3 organizacije su prve koje u Crnoj Gori pokreću kampanju protiv seksualnog nasilja. Krajnje je vrijeme da progovorimo, osvijetlimo, osudimo i zaustavimo seksualno nasilje nad djecom

Za sada samo par osnovnih pojmova:

Shodno regionalnoj statistici seksualnog nasilja nad djecom: u preko 90% slučajeva – dešava se od strane djetetu poznate osobe, koja mu predstavlja AUTORITET. To može biti: član porodice, staratelj, nastavnik, trener, komšija, porodični prijatelj… ili drugo lice u koje dijete ima POVJERENJE. Na žalost, seksualno nasilje nad djecom i mladima postoji i u Crnoj Gori.

Još jedan statistički podatak za opomenu: jedno od petoro djece u Evropi – doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro djece koja dožive seksualno zlostavljanje, jedno je dječak a četiri su djevojčice. Nasilje – najčešće, u startu ne prepoznaju – jer misle da je u pitanju igra. Mašta zlostavljača vješto je upakovana u forme igre, prilagođene dječijoj radoznalosti, naivnosti i neznanju.

U kasnijim godinama – osoba može provesti čitav život pokušavajući da zaboravi ili preboli momente iz djetinjstva.

Seksualno nasilje se može desiti svima, bez obzira na pol, uzrast, društveni status, fizički izgled ili pripadnost odredjenoj grupaciji.

SEKSUALNO NASILJE NIJE DJEČIJA IGRA

U okviru kampanje izradili smo spot za koji vjerujemo da će skrenuti pažnju svakog građanina i građanke da problem seksualnog nasilja nad djecom postoji i u Crnoj Gori. 

Reditelj: Nikola Vukčević
Scenario: Nemanja Lakić
Glavni protagonista – glumac Jovan Dabović
Producent: Milorad Radenović (Galileo production)
Djevojčica: Hana Pavlović
Djeca iz UMS Montenegro
Direktor fotografije: Ivan Cojbasic
Montažer: Luka Živković

Saradnik na scenariju: Jasmina Furulija
Animacija: Bakšim Doda
Effects: Đuro MIhaljević
Design zvuka: Igor Vujović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>